معرفی استیبل کوین تتر
همه افراد در هر سن و موقعیتی که هستند با پول و مسائل مالی سروکار دارند و بخش عظیمی از زندگی مردم را امور مالی تشکیل داده است. در واقع پول ابزاری برای انجام اموری نظیر خرید و فروش، معاملات، پرداخت هزینهها و موارد این چنینی است. ما از پول برای ارزش گذاری کالا و خدمات و هرچیزی که قابلیت خرید و فروش داشته باشد، استفاده میکنیم تا با معامله کردن آنها را بدست آوریم یا آنها را به شخص دیگری واگذار کنیم و در ازای آن پول دریافت کنیم. واحد پول در تمام کشورها کاربرد یکسان دارد، اما وضعیت اقتصادی و ثبات یک کشور مستقیما روی ارزش واحد پول آن مستقیما تاثیر میگذارد. این موضوع باعث میشود تا زندگی مالی افراد در کشورهای مختلف از یکدیگر متفاوت باشد. مثلا دو نفر که در یک موقعیت شغلی یکسان در دو کشور متفاوت یکی با واحد پول قدرتمند و دیگری و با واحد پول ضعیف کار میکنند، کیف زندگی متفاوتی را تجربه میکنند.
یک واحد پول تا زمانی با قدرت به فعالیت خود ادامه میدهد که پشتوانه آن قدرتمند باقی بماند. مثلا دلار آمریکا را در نظر بگیرید، اکنون به عنوان واحد پول در بسیاری از معاملات و ارزش گذاریهای بین المللی مورد استفاده قرار میگیرد و ارزش بیشتری نسبت به واحد پول بسیاری از کشورهای دارد. حال تصور کنید دلار به خاطر عدم ثبات اقتصادی آمریکا روز به روز ارزش خود را از دست بدهد، آیا تاجری باقی میماند که از دلار آمریکا در معاملات خود استفاده کند؟ خیر، بنابراین هر واحد پول یک پشتوانهای دارد که تعیین کننده اعتبار آن خواهد بود و محبوبیت آن بین مردم یک کشور و یا حتی کاربرد پذیری آن در جوامع بین المللی را تعیین میکند. در بازار ارزهای دیجیتال برای این که بتوانیم خرید و فروش انجام دهیم، به واحد پولی نیاز داریم که روی شبکههای بلاک چینی عرضه شود و مشابه رمزارزهایی مثل بیت کوین و اتریوم قابلیت معامله و انتقال داشته باشد، اما دارای قیمت ثابت باشد تا بتوانیم به عنوان واحد پول از آن استفاده کنیم. استیبل کوین ها ارزهای دیجیتالی با قیمت ثابت هستند که به عنوان واحد پول در بازار کریپتو استفاده میشوند و برای خرید و فروش سایر ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین و اتریوم استفاده میشود. در این مقاله با محبوبترین استیبل کوین بازار کریپتو یعنی تتر آشنا میشویم.
تتر چیست؟
تتر(Tether) یا USDT یک استیبل کوین یا به زبان ساده یک ارز دیجیتال با ثبات قیمت یک دلار است که به عنوان واحد پول در بازار ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال زمانی که بخواهید یک واحد بیت کوین به ارزش 20 هزار دلار بخرید میتوانید معادل آن 20 هزار تتر پرداخت کنید. از استیبل کوینهای مثل تتر برای معامله ارزهای دیجیتال و نقل و انتقال پول استفاده میشود. در برخی از کشورها مانند ایران که بنا به دلایلی مانند تحریمها به سیستم بانکی بین المللی دسترسی ندارند، میتوان از تتر استفاده کرد و با هر نقطهای از دنیا به تبادلات مالی پرداخت. مثلا یک برنامه نویس به دلیل نداشتن کارت اعتباری بین المللی نظیر ویزا کارت و مستر کارت، امکان گرفتن پروژه از کشورهای اروپایی را ندارد، اما به واسطه استیبل کوین مانند تتر میتواند حقوق خود را به راحتی دریافت کند.
ارز دیجیتال تتر توسط یک شرکت با همین نام یعنی Tether به ثبت رسیده است، این شرکت از زیرمجموعههای شرکت iFinex محسوب میشود. iFinex علاوه بر تتر به عنوان شرکت مادر صرافی بیتفینکس که از قدیمی ترین صرافیهای بازار کریپتو است، نیز شناخته میشود. جولای 2014 پروژه تتر با نام RealCoin فعالیت خود را روی شبکه بلاک چینی بیت کوین شروع کرد و در نوامبر همان سال به تتر تغییر نام یافت. در حال حاضر ارز دیجیتال تتر روی بسیاری از شبکههای بلاک چینی رایج نظیر اتریوم، ترون، بایننس، سولانا و الگورند عرضه شده و قابلیت نقل و انتقال دارد. این استیبل کوین در اکثر سرافیهای ارز دیجیتال لیست شده و به عنوان یکی از رایج ترین استیبل کوینها توسط کاربران مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر بازار کریپتو، بسیاری از بروکرهای بازارهای مالی بین المللی، تتر را به لیست ارزهای تحت پوشش خود اضافه کرده اند و بسیاری از معامله گران بازارهایی نظیر فارکس از این استیبل کوین برای جا به جایی داراییهای خود استفاده میکنند.
پشتوانه تتر
پولهای فیات مثل دلار و یورو به پشتوانه دولت و حکومت فعال در هر کشور فعالیت میکنند و نابودی حکومت موجب از بین رفتن ارزش آنها نیز خواهد شد. مثلا زمانی که روسیه با اوکراین وارد جنگ شد، واحد پول روسیه یعنی روبل ارزش خود را در برابر واحد پول بسیاری از کشورها از دست داد. به این دلیل که بسیاری از کشورها روسیه را تحریم کردند و منزوی شدن این کشور از نظر اقتصادی واحد پول آن را نیز تضعیف کرد. اما این نوع از پشتوانه که یک دولت یا حکومت باشد، برای ارزهای دیجیتال تعریف نمیشود، چرا که آنها توسط دولتها عرضه و چاپ نمیشود. ارزهای دیجیتال به پشتوانه پروژههای خود فعالیت میکنند و زمانی که یک پروژه در حال توسعه باشد، توجه سرمایه گذاران به ارز دیجیتال پروژه جلب میشود و به سرمایه گذاری روی آن میپردازند. در مقابل زمانی که یک پروژه ارز دیجیتال در فازهای توسعه محصول با شکست مواجه شود، سرمایه گذاران ارز دیجیتال مربوط به آن پروژه را میفروشند و افزایش فشار فروش، باعث کاهش ارزش توکن پروژه خواهد شد.
مثلا سرمایه گذارانی که روی ارز دیجیتال اتریوم سرمایه گذاری میکنند، این پروژه را به عنوان بستری امن برای توسعه محصولات بلاک چینی میشناسند و به آینده آن امیدوار هستند، بنابراین خرید اتریوم برای آنها یک سرمایه گذاری منطقی به نظر میرسد. اما استیبل کوینها به یک پشتوانهای که رشد آنها را تضمین کنند نیازی ندارند، بلکه نیازمند پشتوانه یا وثیقهای هستند که ثبات قیمتی آنها را تضمین کند. تا کاربران با اطمینان خاطر آنها را به عنوان واحد پول در بازار کریپتو استفاده کنند و مبنای معاملات خود قرار دهند. از این رو، استیبل کوینها زمانی که عرضه میشوند، توسط یک دارایی دیگر وثیقه گذاری میشوند و با ایجاد شفافیت در پشتوانه خود، به کاربران یک واحد پول با ثبات را تضمین میدهند. پشتوانه استیبل کوینها میتواند وثیقه گذاری دلار در بانکهای بین المللی، یک ارز دیجیتال دیگر، طلا و کالاهای با ارزش و یا حتی اوراق قرضه باشد.
تتر در ابتدای فعالیت خود اعلام کرد که در ازای هر یک تتر که وارد چرخه میشود، معادل آن یک دلار آمریکا در بانک وثیقه گذاشته میشود و تا زمانی که آن یک تتر در گردش باشد، یک دلار به عنوان وثیقه در بانک باقی میماند. اما در حال حاضر عمده پشتوانه تتر را سفتههای وثیقه گذاری شده در بانک تشکیل داده تا قیمت این ارز دیجیتال را روی یک دلار ثابت نگه دارد. علاوه بر تمام نکات ذکر شده، تتر به عنوان یک استیبل کوین متمرکز که زیر نظر سازمانهای امنیتی آمریکا شناخته میشود، فعالیت میکند. بنابراین بنیاد تتر قابلیت قفل کردن کیف پول تتر کاربران به همراه دارایی موجود در آن را دارد و بارها به دستور مقامات آمریکایی داراییهای تتر مربروط به باندهای پولشویی را قفل یا اصطلاحا فریز کرد تا از دسترس صاحبان آنها خارج شود.