صرافی FTX درس عبرت کاربران کریپتو

صرافی FTX اخیرا با بحران نقدینگی رو به رو شد و یکی از تلخ‌ترین اتفاقات 2022 را رقم زد. در فاز رکود بازار کریپتو، شرکت‌ها و پروژه‌های رمزارزی عموما با مشکل نقدینگی رو به رو می‌شوند. دلیل این موضوع کاهش جریان ورودی سرمایه به بازار، کاهش ارزش دارایی شرکت‌ها است. پروژه‌های رمزارزی در فاز رکود عموما از سرمایه ذخیره خود برای عبور از بحران استفاده می‌کنند. در غیر این صورت از طریق فروش دارایی‌های خود برای بقا در اکوسیستم بلاک‌چین، تلاش می‌کنند. اما فاز رکود بازار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که بسیاری از قهرمانان فاز صعودی قبلی، قربانی می‌شوند و در سیکل بعدی نخواهند بود.

ماجرای صرافی FTX

اتفاقات اخیر صرافی FTX، بعد از اتفاقات لونا و برخی پروژه‌های دیگر، سال 2022 را به سالی عبرت آموز برای فعالان بازار رمزارزها تبدیل کرد. اعلام ورشکستگی این صرافی با انتشار یک گزارش شروع شد که اعلام کرده بود: این صرافی نقدینگی کافی ندارد و نیازمند شفاف سازی مسئولان صرافی است. کمی بعد با افزایش میزان سرمایه خروجی از صرافی، آنها مجبور به توقیف حق برداشت کاربران شدند. تنها دلیل این کار کمبود نقدینگی صرافی برای پرداخت سرمایه کاربران بود. کاربران صرافی FTX با منتشر شدن اخبار مربوط به اتفاقات این صرافی، اعتماد خود را نسبت به این صرافی از دست دادند و این موضوع منجر به ایجاد فشار عرضه برای توکن FTT شد.

به این ترتیب صرافی FTX و بنیاد Alameda research به عنوان بازوی سرمایه گذاری این صرافی، با کاهش اعتبار میان کاربران فضای رمزارزها رو به رو شدند. این کاهش اعتبار سبب اعلام ورشکستگی این مجموعه شد و در حال حاضر کاربران درخواست محاکمه سم بنکمن فراید مدیرعامل این صرافی را در دادگاه‌های بین المللی دارند. اما ماجرای صرافی FTX در این لحظه به پایان نمی‌رسد و شاهد آسیب پذیری سرمایه گذاری‌های این مجموعه نیز هستیم

صرافی FTX در بسیاری از پروژه‌های مطرح بازار کریپتو به عنوان سرمایه گذار اولیه شناخته می‌شود. این موضوع باعث ایجاد ترس در هولدرهای رمزارزهایی که این مجموعه روی آن سرمایه گذاری کرده است، می‌شود. دلیل ایجاد ترس فروش‌ داریی‌های FTX برای پس دادن سرمایه کاربران است. در این مدت حتی تیم توسعه دهنده سولانا عرضه بخشی از توکن‌های خود را به دلیل هم زمانی با اتفاقات اخیر به تعویق انداخت تا فشار عرضه پروژه را تهدید نکند.

دیدگاه مراجع قانونگذار

در حال حاضر تحلیلگران اقتصاد کلان منتظر یک فاز رکود در جوامع بین الملل هستند و این موضوع سبب تغییر موضع آنها نسبت به رمزارزها شده است. در زمان رکود، فعالین اقتصادی نقدینگی خود را به دارایی امن تبدیل می‌کنند و یا با حفظ نقدینگی منتظر ریزش قیمت دارایی‌ها تا زیر ارزش ذاتی آنها می‌شوند. اتفاقات اخیر بازار کریپتو، یک بار دیگر سبب شد تا رمزارزها به عنوان دارایی پرریسک طلقی شوند. اتفاقاتی نظیر صرافی FTX، فرایند قانونگذاری رمزارزها را طولانی تر می‌کند و وجود ترس، مانع ورود سرمایه گذاران جدید به بازار خواهد شد.

اما این دست اتفاقات ذات غیرمتمرکز رمزارزها نمایش می‌دهد. چرا که تمام پروژه‌هایی که با هدف سو استفاده از کاربران راه اندازی شده‌‌اند، پایان این چنینی را تجربه می‌کنند. صرافی FTX،پروژه لونا و تمامی پروژه‌هایی که در چند سال اخیر با هدف کلاهبرداری شکل گرفه اند، اگرچه ضرر مالی کاربران را رقم زدند، اما ذات غیرمتمرکز رمزارزها را اثبات کرده‌اند.

مطالب مرتبط